Sabtu, 11 April 2009

Menjadi Geng yang SedikitDengan nama ALlah, Maha Pemurah, Maha Penyayang,

"Kamu 'practical training' kat sini ke?", "'Trainee' ke, staf?", "Saya ingatkan diorang masih belajar lagi", "Kamu ni muda-muda dah mula bekerja"., "Oh, staf baru ke! Ingatkan 'practical trainee' tadi", "Nampak gaya macam tengah belajar lagi la", dan pelbagai lagi baris-baris ayat yang diterima. Kadang-kadang rasa kelakar, namun kadang-kadang rasa agak janggal atau terpinggir. Yang pasti, pengalaman mula bekerja seusai menamatkan pengajian yang dialami ini akan menjadi kenangan dan pengalaman yang sukar dilupakan. Walaupun dalam ajaran islam, apa yang dilihat diluar, adalah merupakan keaslian sifat yang tercerna daripada dalam diri, namun, dalam penilaian rupa fizikal, mungkin diri boleh tersalah tafsir. Maka berhati-hatilah dalam menilai rupa fizikal seseorang dalam pertemuan yang pertama lantaran rupa fizikal belum tentu menggambarkan usia, pangkat, dan yang seangkatan dengannya.

Dalam kesempatan kali ini, minda ini ingin berkongsi tentang suatu sajak yang sejak akhir-akhir ini berlegar di dalam minda ini. Bagi diri yang pernah menduduki Sijil Pelajaran Malaysia kertas Bahasa Inggeris khususnya pada sekitar awal kurun ini, sudah pasti diri telah didedahkan dengan sajak 'The Road Not Taken' karya Robert Frost. Diri boleh membaca melalui bait-bait yang berikut:-

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that, the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
two roads diverged in a wood, and I --
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference

"Road at Chantilly" oleh Paul Cézanne

Wahai diri,
Sajak ini agak ringkas dan kebanyakan baitnya mudah difahami dalam kajian teks Bahasa Inggeris yang disediakan. Kesimpulannya yang cuba disampaikan adalah mudah. Watak yang digambarkan telah mengambil masa untuk merenung dan akhirnya memilih jalan yang tidak menjadi pilihan ramai, dan meninggalkan jejak untuk diikuti. Namun, minda ini berhasrat untuk menambah baikkan konteks yang cuba disampaikan dalam konteks islam yang lebih jelas dan difahami.

Sesungguhnya, satu hadis RasuluLlah s.a.w. ada diriwayatkan:-

ABU HURAIRAH R.A. PERNAH MENDENGAR WASIAT RASULULLAH S.A.W: "ISLAM ITU BERMULA DALAM KEADAAN ASING/GANJIL (MINORITI PENGAMAL DAN PENEGAK AL-QURAN DAN SUNNAH). IA AKAN KEMBALI ASING/GANJIL. OLEH ITU, BERUNTUNGLAH ORANG YANG ASING/GANJIL KETIKA ITU."
(HADIS SAHIH RIWAYAT MUSLIM)

Dalam mencernakan kedua-dua perkara di atas, kadang-kadang apabila diri mula bekerja untuk islam (semata-mata untuk islam dan kerana ALlah), maka seringkali diri menyedari bahawa diri berada dalam keadaan begitu asing sekali. Lagi-lagi apabila diri tidak menjalani laluan pengalaman hidup atau kursus pengajian yang mendalami bidang agama islam. Pendek kata, adalah menjadi suatu kejanggalan apabila seorang pelajar jurusan sains, perubatan, kejuruteraan dll. yang komited dengan aktiviti-aktiviti berteraskan dakwah islam. Pendek kata, meletakkan diri untuk komited dengan amal islam padahal diri tidak mengambil jurusan atau bidang keagamaan menjadi suatu kepelikan dalam masyarakat diri khususnya.

Malah, apabila diri tidak mengikuti perkembangan sukan-sukan di Eropah dll. dengan secara mendalam seperti menjadi penyokong kepada sesuatu pasukan atau memilih idola daripada seseorang ahli sukan menjadikan diri dianggap sebagai insan yang pelik. Dalam erti kata masyarakat kini, "You don't have a life!". Begitu juga dalam senario masyarakat negara diri yang begitu menggemari sebuah rancangan realiti berpaksikan hiburan semata yang disiarkan oleh sebuah pembekal televisyen satelit tempatan. Sekiranya diri tidak mengenali dengan mendalam atau mengundi peserta di dalam rancangan tersebut, maka diri akan dianggap pelik.

Wahai diri,
Contoh terakhir yang paling jelas adalah senario yang berlaku dalam masyarakat yang minda ini berpendapat sudah mencapai tahap yang amat kronik. Adalah menjadi fitrah insan untuk diri cenderung kepada jantina yang berlawanan. Tambahan pula, setiap diri meyakini bahawa diri memerlukan seseorang peneman hidup untuk meneruskan kembara pada masa depan. Namun, akibat pelbagai faktor yang jika dicoret akan memanjangkan perkongsian ini, diri sendiri menyaksikan pelbagai gejala atau sindrom yang menyakitkan dan memeningkan. Cukuplah paparan di dada-dada media massa lain menyatakan malapetaka ini. Pendek kata, minda ini melihat masyarakat hari ini memandang sebagai suatu kejanggalan atau kepelikan apabila mendapati diri masih lagi berstatus 'single' lagi-lagi apabila sudah mula berkerjaya. Masyarakat menganggap bahawa sudah menjadi suatu keperluan untuk diri ber'couple' sebagai persediaan masa depan yang entah pasti atau tidak. Secara peribadi, minda ini merasakan jika dengan melibatkan diri dalam percubaan untuk meninggalkan status 'single' akan menjebakkan diri ke dalam kancah maksiat semudah maksiat hati, maka adalah merupakan satu keperluan untuk meninggalkannya. Bak kata pepatah, "Jika takut dilambung ombak, janganlah berumah di tepi pantai". Tips yang mudah, gunakanlah iman dan pengetahuan untuk melakukan penilaian risiko (risk assessment) terhadap tindakan diri dan ingatlah bahawa apabila dasar hubungan yang wujud adalah bukan kerana ALlah dan islam, maka akan wujudlah unsur lain yang rapuh yang menjadi dasar hubungan yang disemai.

Ihsan musa.flickr: Bro Umar H

Marilah diri membaca dan mencari tentang apakah yang cuba disampaikan oleh pencipta diri:-

"Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalamnya roh (ciptaan)-Nya dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati; (tetapi) kamu SEDIKIT sekali bersyukur" (as-Sajdah;32:9)

"Sesungguhnya Al Quran itu adalah benar-benar wahyu (Allah yang diturunkan kepada) Rasul yang mulia, dan Al Quran itu bukanlah perkataan seorang penyair. SEDIKIT sekali kamu beriman kepadanya." (al Haaqqah; 69: 40-41)

"Katakanlah: "Dia-lah Yang menciptakan kamu dan menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati." (Tetapi) AMAT SEDIKIT kamu bersyukur." (al Mulk; 67: 23)

Akhirul kalam, pelbagai lagi peringatan dan pengajaran yang disampaikan melalui wahyu tentang golongan yang sedikit ini*. Pendek kata, golongan yang sedikit ini mendapat tempat yang istimewa di dalam wahyu ALlah yang dijelaskan ciri-cirinya. Walaupun begitu, janganlah pula diri bertindak mencipta suatu golongan sedikit yang pelik lagi menyesatkan pula.

WaLlahu'alam.

p.s Jazak ALlah diucapkan kepada semua yang mendo'akan sempena ulangtahun kelahiran.

*2:88, 5:13, 11:40, 34:13, 40:58

2 comments:

Imran Razali berkata...

Haih... ingatkan gambar tu gambar tuan punye empunya minda punya majlis pernikahan ... hehe

Bila gambar bro Umar H tu menjadi realiti bagi tuan empunya minda ek :P

rough_U_deen berkata...

Adess...
Heheh... ke situ pulak...
NanT nak singgah Baitul Hikmah ngn Baitul M..... mase kat oklen nanT eh
Heheh...
Ttg soklan tu, nanT bile dah ade petanda, maknanya serunye dah smpai la...
Tungguuuuu...